• Tot dusver is op ongeveer een derde van het subsidiepotje voor nieuwe elektrische auto's aanspraak gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van de RVO, die belast is met het verlenen van subsidie op de aanschaf en lease van elektrische auto's.
  • De komst van de geheel nieuwe BMW 5 Serie is een belangrijk moment voor de Duitse autofabrikant. Die vormt samen met de 3 en 7 Serie al vele decennia een pijler van het merk. De nieuwe 5 Serie is van meet af aan ook als elektrische versie te bestellen: die heet i5. In oktober 2023 komen de twee sedans naar Nederland.
  • De Dacia Spring is nog altijd de goedkoopste nieuwe elektrische auto. Dacia biedt het model aan met een potentere aandrijflijn: 65 pk. Kun je hiermee het drukke stadsverkeer achter je laten en met een gerust hart de buitenwegen opzoeken? AutoWeek zoekt het uit.
  • De verkopen van auto's uit het B-segment lopen terug in Europa. Ford stopt met de Fiesta en Volkswagen overweegt zelfs de Polo te schrappen vanwege de Euro 7-norm. In Nederland ziet het er anders uit. In 2022 was de Peugeot 208 de bestverkochte auto en eindigde de Corsa op de vijfde plaats. De huidige Corsa is het Duitse zusje van de 208 en kennen we sinds de zomer van 2019. Tijd voor een facelift, en dan is de Vizor-neus onvermijdelijk. Maar er is meer te melden.
  • De Porsche Cayenne heeft een update gekregen omdat zijn volledig elektrische opvolger nog een paar jaar op zich laat wachten. Daarom moet het huidige model nog even mee. Weet de SUV de merkwaarden van de oorspronkelijke sportwagenfabrikant hoog te houden?
  • De opkomst van de EV lijkt hand in hand te gaan met de ondergang van de cabriolet, maar Mini combineert de twee autovormen. De Mini Electric Cabrio biedt een ervaring die doet denken aan die van een fluisterboot, blijkt uit een eerste test.
  • Ongeveer de helft van alle nieuwe auto's die in Nederland worden verkocht, zijn SUV's. Gemiddeld rijden Nederlanders in steeds grotere auto's. Dat leidt tot extra gebruik van energie en grondstoffen, waardoor de klimaatdoelen lastiger haalbaar worden. Ook voor de verkeersveiligheid pakken de grotere wagens slecht uit.
  • Het Chinese merk Xpeng bestaat nog geen tien jaar, de eerste auto was er in 2017. Vorig jaar hebben we de P5 gereden, die kwam uiteindelijk toch niet naar Nederland. Nu komt Xpeng met de P7, een sedan, en de G9, een grote SUV. Kan de P7, die qua formaat tussen een Tesla Model 3 en S in zit, een vuist maken in zijn segment?
  • Renault wist de handen wel op elkaar te krijgen toen het twee jaar geleden de Renault 5 Prototype onthulde. Nu heeft sportieve broer Alpine zich ook uitgeleefd op de retro R5. Het resultaat is een sportieve conceptauto die naar het verleden knipoogt én enkele bijzondere nieuwe wegen inslaat.
  • In deze test zal iedereen de NIO ET5 beschouwen als een concurrent voor de Tesla Model 3 en BMW i4. Maar zitten we daarmee op het goede spoor? Wij reden als eersten met deze elektrische sedan van het Chinese NIO.